Καβγάδες γονιών: Οι επιδράσεις στα παιδιά

Κατηγορία: Ευτυχία και οικογένεια
Διεύθυνση σχετικού άρθρου: http://diatrofi.medlook.gr/articles.php?id=90&type=3

Οι καβγάδες των γονιών βλάπτουν τα παιδιά.Οι διαμάχες, ο θυμός, οι λογομαχίες και οι καβγάδες μεταξύ των γονιών έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά. Οι γονείς συχνά δεν γνωρίζουν ότι οι φιλονικίες μεταξύ τους βλάπτουν τον ευάλωτο ψυχικό κόσμο των παιδιών τους. Η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των συγκρούσεων μεταξύ των γονιών, πληγώνουν περισσότερο τα συναισθήματα των παιδιών.

Είναι απαραίτητο οι γονείς να έχουν συνεχώς στο μυαλό τις επιδράσεις της δικής τους συμπεριφοράς στην εξέλιξη και διαμόρφωση της προσωπικότητας και της ψυχικής υγείας των παιδιών. Για το καλό τους, είναι αναγκαίο να κρατούν μακριά από αυτά οποιαδήποτε φιλονικία που παρουσιάζεται μεταξύ τους.

Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς χειρίζονται τις διαφορές που φυσιολογικά δημιουργούνται μεταξύ τους στην καθημερινή ζωή, έχουν καθοριστική επίδραση στην κοινωνική προσαρμογή, στη συναισθηματική εξέλιξη και στις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών τους. Οι διαμάχες των γονιών ακόμη και σε μικρή κλίμακα προκαλούν ζημιές στη ζωή των παιδιών με προβλήματα ύπνου, συναισθηματική ανασφάλεια, δυσκολίες προσαρμογής, κατάθλιψη, άγχος και προβλήματα συμπεριφοράς.

Τα ξεσπάσματα θυμού, τα μειωτικά σχόλια, η λεκτική εχθρότητα, οι προσωπικές προσβολές μεταξύ των γονέων και άλλες μορφές καταστροφικών καβγάδων, πρέπει να αποφεύγονται διότι προκαλούν ψυχικές αλλά και οργανικές βλάβες στα παιδιά.
Διαταράσσεται η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου τους. Η μείωση του ύπνου παρεμποδίζει την ξεκούραση και αναζωογόνηση τους που οδηγούν σε κούραση, ευερεθιστικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο και στο σπίτι την επόμενη μέρα. Παράλληλα μειώνεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση τους.

Η σιωπηλή έκφραση εχθρότητας μεταξύ των γονιών γίνεται αντιληπτή από τα παιδιά.
Θλίβονται, καταπονούνται, υποφέρουν συναισθηματικά και διαχρονικά δεν αποδέχονται ή συνηθίζουν τις διαμάχες των γονιών. Τα ψυχικά τραύματα τους μπορεί να είναι ανεπανόρθωτα στις σοβαρές περιπτώσεις καβγάδων των γονιών.  

Για την ευτυχία της οικογένειας, παίζει μεγάλο ρόλο το παράδειγμα που δίνουν οι γονείς στις δύσκολες στιγμές που έχουν διαφορές ή διαμάχες μεταξύ τους.
Η καλή γονική συμπεριφορά, διαμορφώνει ανάλογη καλή συμπεριφορά των παιδιών με αποτέλεσμα η οικογένεια να λειτουργεί καλύτερα και να είναι ευτυχέστερη διαχρονικά. Το μοντέλο της γονικής συμπεριφοράς αποτελεί το κυρίαρχο και μόνιμο πρότυπο που αποτυπώνεται στα παιδιά το οποίο εκφράζεται και τα επηρεάζει για όλη τους τη ζωή.

Κάθε φορά που οι γονείς εισέρχονται σε θυμό, αντιπαράθεση, λογομαχία ή φιλονικία μεταξύ τους, να θυμούνται τις επιδράσεις που η δική τους συμπεριφορά πιθανόν να προκαλεί στο συναισθηματικό κόσμο και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών τους. Για το καλό της οικογένειας πρέπει να κρατούν τις διαμάχες τους μακριά από τα παιδιά. Ποτέ να μην ξεχνούν να βάζουν αυστηρά όρια στο τι μπορούν να λένε ή να κάνουν ο ένας στον άλλο.

Η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των γονιών με θετικό τρόπο, συμβιβασμούς, αγάπη και αλληλοκατανόηση προσφέρει τα μέγιστα στη συναισθηματική ασφάλεια των παιδιών, στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και στη μελλοντική κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή.

Βλέπε σχετικά άρθρα: