Τα μυστικά των αιωνόβιων

Κατηγορία: Ευτυχία και οικογένεια
Διεύθυνση σχετικού άρθρου: http://diatrofi.medlook.gr/articles.php?id=727&type=3

Υπάρχουν οικογενειακοί παράγοντες, που δεν σχετίζονται με γονίδια, που συμβάλλουν σε μακροζωία.Γιατί μερικοί άνθρωποι ζουν 100 χρόνια ή περισσότερα, ενώ άλλοι ζουν πολύ λιγότερο;

Το ερώτημα αυτό απασχολεί όχι μόνο τους απλούς ανθρώπους αλλά και την επιστημονική και ιατρική κοινότητα. Η κατανόηση των παραγόντων που κάνουν μερικούς ανθρώπους αιωνόβιους θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της διάρκειας της ζωής και των υπολοίπων.

Ας δούμε μερικά στοιχεία σε σχέση με τους αιωνόβιους:

1. Γονίδια και κληρονομικότητα: Η μακροζωία στους αιωνόβιους έχει οικογενειακό χαρακτήρα. Τα γονίδια, που μεταδίδονται από τους γονείς στα παιδιά, παίζουν σημαντικό ρόλο. Τα παιδιά των αιωνόβιων, σε οποιαδήποτε ηλικία, παρουσιάζουν μόνο το 50% της θνησιμότητας που παρατηρείται στους συνομήλικούς τους. Έχουν καλύτερη κατάσταση της υγείας τους και παρουσιάζουν σπανιότερα καρκίνο, καρδιοπάθειες, διαβήτη ή εγκεφαλικά επεισόδια.

2. Οικογενειακή προδιάθεση και τρόπος ζωής: Υπάρχουν οικογενειακοί παράγοντες, που δεν σχετίζονται με γονίδια, που συμβάλλουν σε μακροζωία. Σε μια οικογένεια οι συνήθειες των γονέων μεταφέρονται στα παιδιά και μπορούν να συμβάλλουν σε καλύτερη κατάσταση της υγείας με αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος περιλαμβάνονται στον τρόπο ζωής, που συμβάλλει στην αύξηση της διάρκειας της ζωής. Έτσι, ακόμη και χωρίς ορισμένα γονίδια, είναι δυνατόν οι άνθρωποι να φτάνουν στην ίδια διάρκεια ζωής, χάρις στον υγιεινό τρόπο ζωής.

3. Θερμίδες, ασθένειες και μεταβολισμός: Ο περιορισμός κατανάλωσης θερμίδων καθυστερεί τη γήρανση, απομακρύνει τον κίνδυνο διαφόρων σοβαρών ασθενειών και αυξάνει τη διάρκεια ζωής. Τα στοιχεία αυτά μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να τρώμε με μέτρο και να αποφεύγουμε το υπερβολικό βάρος σώματος και την παχυσαρκία

Βλέπε σχετικά άρθρα: