Κατάθλιψη και άγχος: Αποτελεσματικές θεραπείες

Κατηγορία: Άγχος
Διεύθυνση σχετικού άρθρου: http://diatrofi.medlook.gr/articles.php?id=458&type=3

Η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να συνυπάρχουν. Η κατάθλιψη και το άγχος είναι δύο διαφορετικές ψυχικές διαταραχές. Ωστόσο συχνά μπορούν να υπάρχουν ταυτόχρονα, στον ίδιο ασθενή.

Είναι φυσιολογικό για κάθε άνθρωπο να νιώθει κατά καιρούς λυπημένος, στενοχωρημένος, απογοητευμένος και να έχει σκέψεις απελπισίας.

Είναι επίσης φυσιολογικό να νιώθει κάποτε αγωνία φόβο, ανησυχία και ανασφάλεια.

Οι παροδικές καταθλιπτικές και αγχώδεις καταστάσεις μπορούν να προκαλούνται από τις έντονες απαιτήσεις και το ξέφρενο ρυθμό της σύγχρονης ζωής. Διαρκούν για λίγο και μετά από ξεκούραση και χαλάρωση, η ψυχολογική κατάσταση γίνεται κανονική.

Ωστόσο σε μερικούς ανθρώπους, οι καταθλιπτικές και οι αγχώδεις καταστάσεις είναι σοβαρές, επίμονες και διαρκούν. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται αξιολόγηση από ειδικό γιατρό διότι μπορεί να υπάρχει μια υποβόσκουσα ψυχική νόσος, που χρειάζεται θεραπεία.

Το άγχος μπορεί να είναι και σύμπτωμα μιας σοβαρής μορφής κατάθλιψης. Είναι επίσης σύνηθες, η κατάθλιψη να διαδέχεται μια αγχώδη διαταραχή, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, οι κρίσεις πανικού ή η ψυχαναγκαστική διαταραχή.

Για τους λόγους αυτούς, σε πολλούς ασθενείς υπάρχει ταυτόχρονα η διάγνωση της αγχώδους διαταραχής και της κατάθλιψης.

Τα καλά νέα είναι ότι και οι δύο παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Η γνώμη ενός ειδικού γιατρού, μετά από εξέταση του ασθενούς είναι καθοριστική για τη διάγνωση.

Υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές θεραπείες που βασίζονται σε φάρμακα και στην ψυχοθεραπεία. Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να χρειάζεται ο συνδυασμός των δύο θεραπευτικών μεθόδων.

Επιπλέον, μερικές βελτιώσεις του τρόπου ζωής, με καλύτερο ύπνο, λιγότερο στρες, περισσότερη χαλάρωση και ξεκούραση, με τακτική σωματική άσκηση, συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης του ασθενούς.

Είναι σημαντικό τα άτομα που έχουν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, που επιμένουν και τους βασανίζουν, να ζητούν έγκαιρα βοήθεια από ειδικό γιατρό.
Να μην μένουν μόνοι τους και να υποφέρουν, να μην παίρνουν φάρμακα χωρίς ιατρική συμβουλή ή απαγορευμένες ουσίες και να αποφεύγουν το αλκοόλ.

Βλέπε σχετικά άρθρα: