Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας, υποφέρει από στρες

Κατηγορία: Γονείς και παιδιά
Διεύθυνση σχετικού άρθρου: http://diatrofi.medlook.gr/articles.php?id=427&type=3

Το στρες προκαλεί σωματικές και ψυχικές διαταραχές σε παιδιά και έφηβους.Το στρες, όταν είναι υπερβολικό και χρόνιο, δεν βλάπτει μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά και τους έφηβους.

Τα παιδιά και οι έφηβοι που βιώνουν ανεξέλεγκτο στρες, υποφέρουν. Οι επιβλαβείς επιπτώσεις, εντοπίζονται στη σωματική και στην ψυχική τους υγεία.

Είναι πολύ σημαντικό, οι γονείς, η υπόλοιπη οικογένεια και οι εκπαιδευτικοί, να γνωρίζουν τα σημεία, που δείχνουν ότι πάσχει από πολύ στρες, ένα παιδί ή ένας έφηβος.

Στην εποχή μας, οι απαιτήσεις στις οποίες υποβάλλονται τα παιδιά είναι πολλές, μεγάλες και πιεστικές.  Συχνά, τα παιδιά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.

Όταν διαισθάνονται ότι είναι πέραν των δυνάμεων τους, το τι αναμένεται από αυτά και το τι θέλουν να κάνουν, δημιουργούνται αισθήματα στρες.

Στα σημεία και συμπτώματα του στρες, που δυνατόν να παρουσιάζουν έφηβοι και παιδιά, περιλαμβάνονται:

1. Πόνος στο στομάχι ή στην κοιλιά

2. Κούραση, εξάντληση

3. Νευρικότητα, ταραχή

4. Ευερεθιστικότητα, απουσία ενδιαφέροντος για πράγματα, που συνήθως ενδιέφεραν το παιδί

5. Κατάθλιψη

6. Μείωση της διάθεσης του παιδιού ή του έφηβου για επικοινωνία ή συνομιλία με τους γονείς, τα αδέλφια και τους φίλους του

7. Ελάττωση του ενδιαφέροντος για το σχολείο, τα μαθήματα, τις αποδόσεις και μείωση των βαθμών στο σχολείο

8. Αλλαγές ή διαταραχές στη συνήθη συμπεριφορά του παιδιού, όπως αύξηση των ψεμάτων που λέει, κλοπές, αποφυγή ή μη τήρηση των ευθυνών που έχει το παιδί στο σπίτι ή στο σχολείο ή ακόμη νη αύξηση της εξάρτησης από τους γονείς του.

Εάν οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και άλλοι που φροντίζουν ή ενδιαφέρονται για παιδιά και έφηβους, αποτύχουν να αντιληφτούν ότι  κάποια απ’ αυτά υποφέρουν από υπερβολικό και χρόνιο στρες, πιθανόν να καταλήξουν σε λανθασμένα συμπεράσματα για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Η λανθασμένη διάγνωση, για σωματικές ή ψυχικές διαταραχές, που προκαλούνται από το στρες, οδηγεί σε αχρείαστες ταλαιπωρίες, εξετάσεις, λανθασμένες θεραπείες και ανεξέλεγκτη εξέλιξη των προβλημάτων, που παρατείνουν το φθοροποιό στρες.

Για τους λόγους αυτούς, όλοι όσοι αγαπούν, φροντίζουν και ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τους έφηβους, πρέπει:

1. Να γνωρίζουν ότι αυτά μπορούν να υποφέρουν από στρες με βλαβερές συνέπειες

2. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να μπορούν να αναγνωρίζουν μερικά βασικά σημεία και συμπτώματα του φθοροποιού στρες, σε αυτά

3. Επιπλέον, χρειάζεται, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να ζητούν βοήθεια για αντιμετώπιση της κατάστασης, από ειδικούς, παιδίατρο, ψυχολόγο ή άλλο κατάλληλα εκπαιδευμένο σύμβουλο.

Βλέπε σχετικά άρθρα: