Το γέλιο, η υγεία και η οικονομία

Κατηγορία: Γέλιο και μακροζωία
Διεύθυνση σχετικού άρθρου: http://diatrofi.medlook.gr/articles.php?id=379&type=3

Το γέλιο προσφέρει μακροζωία.Το ξέρετε ότι η γελωτοθεραπεία μειώνει κατά 20% την κατανάλωση φαρμάκων, ιδιαίτερα των παυσίπονων;

Γνωρίζετε ότι η θεραπεία του γέλιου μπορεί να μειώνει κατά 50% την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παιδιών;

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του πανεπιστημίου της Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών που δείχνουν ότι οι βιολογικές και ψυχολογικές δράσεις του γέλιου, μεταφράζονται σε μείωση των δαπανών υγείας ταυτόχρονα με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Συμπεράσματα ανάλογων ερευνών, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των πανεπιστημίων και αρμοδίων αρχών για τη δημόσια υγεία. Οι δαπάνες για την υγεία, αυξάνονται ταχύτατα. Οι πολύπλοκες διαγνωστικές διερευνήσεις και θεραπείες, η αύξηση της διάρκειας ζωής, καθιστούν τα έξοδα για την υγεία δυσβάσταχτα.

Κάθε μέσο που προάγει την πρόληψη, επιταχύνει την ανάρρωση, μειώνει τη διάρκεια νοσηλείας ή μειώνει την κατανάλωση φαρμάκων, είναι ευπρόσδεκτο. Οι ευεργετικές επιδράσεις τέτοιων μέσων, είναι σημαντικές τόσο για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων όσο και για τα κοινωνικά συστήματα υγείας που καλύπτουν τα έξοδα των ασθενειών.

Τα πανεπιστήμια, αντιλαμβανόμενα τη σημασία της γελωτοθεραπείας, ίδρυσαν ινστιτούτα, εργαστήρια και οργανώνουν μαθήματα για τη γελωτολογία και γελωτοθεραπεία.
Διεξάγονται τώρα, πολλές έρευνες για τις επιδράσεις του γέλιου, του χιούμορ και της θεραπευτικής ψυχαγωγίας στον άνθρωπο, στη γένεση των ασθενειών, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση και ευημερία των ανθρώπων.

Σε πολλές χώρες δημιουργήθηκαν νέοι θεσμοί όπως οι γιατροί-κλόουν ή προγράμματα που χρησιμοποιούν την ψυχαγωγία, το γέλιο, το χιούμορ, τη μουσική, τον αθλητισμό, το χορό, το θέατρο για να βοηθούν την περίθαλψη και αποκατάσταση των ασθενών προάγοντας την αυτοπεποίθηση και κοινωνική τους επανένταξη.   

Τα δεδομένα για τις επιδράσεις του γέλιου, του χιούμορ και της ψυχαγωγίας στην εξέλιξη ασθενειών, είναι ενθαρρυντικά. Το γέλιο συμβάλλει εναντίον παθήσεων της καρδίας, του εγκεφάλου, του μεταβολισμού και των νεφρών.

Έρευνα του πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης έδειξε ότι όταν γελάμε η ροή του αίματος σε αρτηρίες αυξάνεται κατά 20% δηλαδή ανοίγουν. Όταν βρισκόμαστε σε στρες, οι αρτηρίες στενεύουν και η ροή αίματος μειώνεται κατά 35%. Το παράδειγμα αυτό δείχνει ότι τα έξοδα για την υγεία μιας κοινωνίας αυξάνονται δραματικά λόγω χρόνιου στρες (σκεφτείτε τη στένωση των αρτηριών στη στηθάγχη που μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα) ενώ το γέλιο μπορεί να τα μειώνει (διεύρυνση των αρτηριών).

Ο υπολογισμός των επιδράσεων του γέλιου, της καλής διάθεσης και του χιούμορ σε μια κοινωνία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις ασθένειες. Η καλή διάθεση βελτιώνει την παραγωγικότητα, τις κοινωνικές, διαπροσωπικές και συναδελφικές σχέσεις.

Ας μην ξεχνούμε ότι γελώντας συχνότερα και περισσότερο στις κατάλληλες στιγμές, βελτιώνουμε όχι μόνο την υγεία και ευημερία μας αλλά συμβάλλουμε για μια καλύτερη οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Βλέπε σχετικά άρθρα: