Ανέκδοτα, χιούμορ και εγκέφαλος

Κατηγορία: Γέλιο και μακροζωία
Διεύθυνση σχετικού άρθρου: http://diatrofi.medlook.gr/articles.php?id=290&type=3

Ο εγκέφαλος ωφελείται πολύ από το χιούμορ, τα ανέκδοτα και το γέλιο.Το χιούμορ, τα ανέκδοτα και το γέλιο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Δραστηριοποιούν τον εγκέφαλο, επηρεάζουν την κοινωνικότητα, την ψυχική και σωματική υγεία.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δρουν ως φάρμακα. Ενεργοποιούν λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου, τον επικλινή πυρήνα στα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου, προκαλώντας ευφορία και καλύτερη ψυχολογική κατάσταση.

Όταν κάποιος γελά μετά από καλά ανέκδοτα ή μια κωμωδία, στον εγκέφαλο του, ενεργοποιείται ο ίδιος πυρήνας που δραστηριοποιείται όταν παίρνει κοκαΐνη.

Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνιας, οι οποίοι εξέτασαν με ισχυρές απεικονιστικές μεθόδους, το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κάποιος ακούει ανέκδοτα, απολαμβάνει χιούμορ ή γελά. Διάλεξαν επιτυχημένες γελοιογραφίες και τις έδειξαν σε 16 εθελοντές. Κατά τη δοκιμασία αυτή οι εθελοντές υποβάλλονταν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία.

Η λειτουργική μαγνητική τομογραφία, είναι ισχυρή απεικονιστική μέθοδος που δείχνει σε πραγματικό χρόνο ποιες λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καλές γελοιογραφίες ενεργοποιούσαν στον εγκέφαλο τον επικλινή πυρήνα που είναι μέρος του συστήματος επιβράβευσης του εγκεφάλου.

Το σύστημα αυτό περιέχει ψηλά επίπεδα της χημικής ουσίας ντοπαμίνης.
Η ντοπαμίνη λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής και προκαλεί ευφορία. Όταν οι εθελοντές έβλεπαν ανιαρές γελοιογραφίες, ο επικλινής πυρήνας δεν έδειχνε ξεχωριστή δραστηριότητα.

Αντίθετα, τα κέντρα επιβράβευσης και ο επικλινής πυρήνας, δραστηριοποιούνται από τα χρήματα, τη θέα όμορφων προσώπων και την κοκαΐνη (που έχει άλλες καταστροφικές δράσεις στον άνθρωπο). Άλλες έρευνες έδειξαν ότι το γέλιο και το χιούμορ, μειώνουν το στρες και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η σημασία των ανακαλύψεων αυτών είναι μεγάλη διότι δείχνουν άμεσα τη σχέση των οργανικών και λειτουργικών μονάδων του εγκεφάλου από τη μια και της ανθρώπινης συμπεριφοράς από την άλλη.

Θα μπορούσε έτσι να ελεγχθεί η δράση και αποτελεσματικότητα ορισμένων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ή και του θεραπευτικού χιούμορ, σε ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη. Η κατάσταση του ασθενούς θα μπορούσε να ελεγχθεί πριν και μετά από μια θεραπεία για να φανεί κατά πόσο η εξέλιξη του, όταν παίρνει ένα φάρμακο ή άλλη θεραπεία, μεταφράζεται και με λειτουργικές απεικονιστικές αλλαγές του εγκεφάλου του.

Η επιστήμη σήμερα καταφέρνει να δείξει καλύτερα τις σχέσεις μεταξύ της προσωπικότητας και των βιολογικών χαρακτηριστικών του εγκεφάλου. Οι προεκτάσεις των ανακαλύψεων αυτών αναμένονται να έχουν κοινωνικές, φιλοσοφικές αλλά και θεραπευτικές εφαρμογές.

Θα συγκρατήσουμε ότι το χιούμορ, τα ανέκδοτα και το γέλιο ωφελούν τον εγκέφαλο  προάγοντας έτσι την ψυχική και σωματική υγεία.

Βλέπε σχετικά άρθρα: