Η προσωπικότητα και η μακροζωία

Κατηγορία: Χαρακτήρας και προσωπικότητα

Οι άνθρωποι με μεγαλύτερη συναισθηματική αστάθεια, μελαγχολία, κακοκεφιά, ερεθιστικότητα και αγχώδη συμπεριφορά κινδυνεύουν πιο πολύ από μειωμένη διάρκεια ζωής.    Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου επηρεάζουν τα χρόνια που θα ζήσει. Έρευνες έδειξαν ότι οι αισιόδοξοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, απ’ ό,τι οι απαισιόδοξοι, οι μελαγχολικοί, οι αγχώδεις και οι συνεχώς στρεσαρισμένοι. 

Οι θετικές προσεγγίσεις μπορεί να προσθέτουν έως και 7,5 χρόνια στη ζωή μας. Σε ηλικιωμένους βρέθηκε ότι η θετική προσέγγιση για τα γηρατειά τους κάνει να είναι πιο ανθεκτικοί στις παθήσεις, να ενδιαφέρονται πιο πολύ για την υγεία τους και να αποκτούν συνήθειες που προσθέτουν χρόνια στη ζωή τους.

Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με τη διάρκεια της ζωής:

1. Η ευσυνειδησία: Έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι με χαρακτηριστικά ευσυνειδησίας, όπως η εργατικότητα, ο αυτοέλεγχος και οι ικανότητες οργάνωσης ζουν από 2 έως 4 χρόνια περισσότερο από ανθρώπους χωρίς τα χαρίσματα αυτά. Η ευσυνειδησία είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, που μπορεί να αποκτηθεί, αρκεί να υπάρχει η θέληση.

2. Η θετικότητα και η αρνητικότητα: Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με απαισιοδοξία και αρνητικότητα τα καθημερινά προβλήματα φθείρουν τον οργανισμό τους. Αντίθετα εκείνοι που σε κάθε κατάσταση προσπαθούν να βρίσκουν τα θετικά και να τη βελτιώνουν κερδίζουν χρόνια ζωής.

3. Τα νευρωτικά χαρακτηριστικά: Οι άνθρωποι με μεγαλύτερη συναισθηματική αστάθεια, μελαγχολία, κακοκεφιά, ερεθιστικότητα και αγχώδη συμπεριφορά κινδυνεύουν πιο πολύ από μειωμένη διάρκεια ζωής.   

4. Το θρησκευτικό αίσθημα: Για πολλούς ανθρώπους η πίστη στο Θεό προσφέρει γαλήνη, ηρεμία, ασφάλεια και ανακούφιση. Η προσευχή και η πίστη στο Θεό, λόγω των ωφελημάτων που προσφέρουν στην υγεία, βρέθηκε ότι προσθέτουν χρόνια στη ζωή.      

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: