Ο θυμός: Ο έλεγχος και η διαχείρισή του

Κατηγορία: Θυμός

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα. Ο βαθμός της έντασης του θυμού και η συχνότητα με την οποία εκδηλώνεται διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ανθρώπων.

Ο θυμός είναι αναπόφευκτος στη ζωή. Ωστόσο ο καθένας πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει όταν κυριεύεται από θυμό, για να είναι σε θέση να τον διαχειρίζεται αποτελεσματικά.

Η ορθή διαχείριση των συναισθημάτων θυμού είναι ακόμη σημαντικότερη για άτομα με τάση να θυμώνουν εύκολα ή ακόμη να εισέρχονται συχνά σε καταστάσεις οργής. Ο θυμός και η οργή μπορεί να βλάπτουν σοβαρά πολλές πτυχές της ζωής ενός ανθρώπου, της οικογένειας, των συναδέλφων του και άλλων που έρχονται σε επαφή μαζί του.

Για την καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων θυμού είναι καλό να μην ξεχνούμε μερικά βασικά σημεία:

1. Ο θυμός είναι ισχυρός άνεμος που σβήνει τη φώτιση του μυαλού. Αυτός που έχει τη δύναμη να μας θυμώνει καταφέρνει να μας αδυνατίζει και να μας νικά.

2. Τι προκαλεί ο θυμός: Πονοκέφαλο, κατάθλιψη, ψηλή πίεση, έκζεμα, πόνο κοιλιάς, αϋπνία, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια. Μη θυμώνετε, μένετε ήρεμοι!

3. Ο θυμός δημιουργεί αδυναμίες και εμποδίζει τις σωστές σκέψεις. Η ηρεμία επιτρέπει καλύτερες αποφάσεις. Μην ενεργείτε ποτέ βεβιασμένα και εν βρασμώ ψυχής.

4. Όταν οι άνθρωποι κυριεύονται από στρες, θυμό, άγχος και λύπη, κινδυνεύουν από συναισθηματική υπερφαγία. Είναι η συχνότερη διατροφική διαταραχή με ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό.

5. Προσέξτε: Μη θυμώνετε, μην κρατάτε κακία και αποφεύγετε το μίσος. Το μίσος είναι σαν
να καταπίνεις το δηλητήριο και να περιμένεις να πεθάνει αυτός που μισείς.

6. Μάθετε ότι ο θυμός και η επιθετικότητα δεν βλάπτουν μόνο την καρδία. Μπορούν να
σας βλάψουν και οικονομικά, λόγω προβλημάτων που προκαλούν στην εργασία και στις
σχέσεις σας.

7. Το χρόνιο ανεξέλεγκτο στρες και ο θυμός ευνοούν κλείσιμο των στεφανιαίων αρτηριών της καρδίας, συμβάλλοντας σε έμφραγμα και καρδιακές αρρυθμίες.

8. Αυτοί που μπορούν να συγχωρούν πιο εύκολα έχουν χαμηλότερη πίεση και καλύτερη υγεία. Η συγχώρεση είναι χριστιανικό μήνυμα, αλλά βοηθά και την υγεία.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: