Η επιρροή των φίλων στη σχολική ζωή των παιδιών

Κατηγορία: Γονείς και παιδιά

Μάθετε στα παιδιά σας να λένε όχι όταν τους προσφέρουν τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά ή ναρκωτικά. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να ξεχνούν το ρόλο της επιρροής των φίλων των παιδιών στη σχολική απόδοση, στη συμπεριφορά και στην εξέλιξη τους.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, οι γονείς επιβάλλεται να ξέρουν ότι οι φίλοι, συμμαθητές και συνομήλικοι, έχουν ισχυρή επιρροή και μπορούν να ασκούν πιέσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να δίνουν την απαραίτητη προσοχή στους φίλους των παιδιών στη σχολική περίοδο και στον υπόλοιπο χρόνο.

Οι ενήλικες δεν αντιλαμβάνονται εύκολα τις διαστάσεις που μπορούν να έχουν οι πιέσεις και επιρροές των συνομηλίκων, συμμαθητών και άλλων φίλων των παιδιών τους. Η πίεση και η επιρροή που δέχονται από τους φίλους τους στο σχολείο ή σε άλλους χώρους δραστηριοτήτων, είναι ισχυροί και διαχρονικοί παράγοντες στη ζωή τους.

Οι επιδράσεις αυτές, μπορεί να είναι θετικές αλλά και κάποτε αρνητικές. Δεν αποκλείεται να είναι δυνάμεις που τα σπρώχνουν να εμπλακούν σε κοινωνικά απαράδεκτες συμπεριφορές.

Οι γονείς με την ανατροφή που τους δίνουν μπορούν να τα θωρακίζουν με γνώσεις και τρόπους αντιμετώπισης που θα τα προστατεύουν από τέτοιους κινδύνους.

Πώς μπορείτε ως οι γονείς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να προστατεύονται από νοσηρές επιρροές και πιέσεις φίλων;

Μάθετε στα παιδιά σας να λένε όχι όταν τους προσφέρουν τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά ή ναρκωτικά. Προειδοποιώντας και ενημερώνοντας τα εκ των προτέρων, ότι πιθανόν να βρεθούν ενώπιον μιας τέτοιας πρόκλησης, προετοιμάζοντας τα έγκαιρα στη ζωή τους για τον τρόπο αντιμετώπισης, είναι ευκολότερο για αυτά να πουν όχι με τον κατάλληλο τρόπο και να απορρίπτουν νοσηρές αλληλεπιδράσεις.

Καλλιεργείστε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση των παιδιών σας. Η ισχυρή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση των παιδιών και εφήβων, τους επιτρέπει να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις ανεξάρτητα από το εάν οι φίλοι τους θεωρούν ότι αυτές δεν είναι της αρεσκείας τους ή προσπαθούν με πειράγματα να τους υποτιμούν.

Οι γονείς μπορούν να ενδυναμώνουν την αυτοπεποίθηση τους επαινώντας τα κάθε φορά που πετυχαίνουν κάτι καλό ή κάνουν μια σημαντική προσπάθεια.

Πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν υπερβολική κριτική εξευτελίζοντας τα ή κάνοντας τα να νιώθουν ντροπή. Αναδεικνύοντας τα θετικά τους και προσπαθώντας συνεχώς να τα βοηθούν να βελτιώνονται, ενδυναμώνουν την αυτοεκτίμηση τους και τα θωρακίζουν εναντίον των κακών επιρροών και ισχυρών πιέσεων στις οποίες αναπόφευκτα σε κάποια φάση θα υποβληθούν από φίλους τους.

Πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας για το πως να αποφεύγουν να βρίσκονται σε ανεπιθύμητες καταστάσεις ή να είναι μαζί με ανθρώπους που δεν σέβονται κανόνες ηθικής ή κοινωνικής συμπεριφοράς και νόμους. Παιδιά και έφηβοι που δεν βρίσκονται σε καταστάσεις όπου νιώθουν την πίεση για να κάνουν πράγματα που δεν πρέπει, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να διαπράξουν κάτι τέτοιο.

Έτσι αυτοί που διαλέγουν φίλους που δεν καπνίζουν, δεν πίνουν αλκοολούχα ποτά, δεν χρησιμοποιούν ναρκωτικά, δεν κλέβουν, δεν λένε ψέματα στους γονείς τους, δεν εμπλέκονται σε κοινωνικά ή ηθικά απαράδεκτες πράξεις, είναι πολύ λιγότερο πιθανό οι ίδιοι να κάνουν κάτι τέτοιο. 

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: