Νικήστε την κατάθλιψη με το σπορ και την άσκηση

Κατηγορία: Κατάθλιψη

Σπορ, αθλητισμός και σωματική άσκηση καταπολεμούν την κατάθλιψη.Το ξέρετε ότι η σωματική άσκηση είναι ένα σημαντικό όπλο για καταπολέμηση της κατάθλιψης;

Ο αθλητισμός αυξάνει στον εγκέφαλο ουσίες που έχουν ανάλογη δράση με τις αμφεταμίνες. Οι ουσίες αυτές βελτιώνουν την ψυχική διάθεση.

Η σωματική άσκηση προάγει τη σύνθεση ουσιών  στον εγκέφαλο που καταπολεμούν την κατάθλιψη.

Στους ασθενείς με κατάθλιψη τα επίπεδα της φαινυλαιθυλαμίνης και του φαινυλακετικού οξέως (η σύνθεση των οποίων προάγεται από τη σωματική άσκηση) είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Η φαινυλαιθυλαμίνη είναι ήδη γνωστό ότι έχει αντικαταθλιπτική δράση και πιθανότατα αυτό εξηγεί τα ευεργετικά αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα της σωματικής άσκησης.

Τι είναι αυτές οι δύο ουσίες, οι οποίες παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό μας μετά από την σωματική εξάσκηση;

Η χημική κατασκευή των ουσιών αυτών μοιάζει πολύ με αυτήν των αμφεταμινών. Οι αμφεταμίνες είναι ουσίες που δεν παράγονται από τον οργανισμό οι οποίες μπορούν να ληφθούν σαν φάρμακα από το στόμα και οι οποίες έχουν διεγερτική δράση στον οργανισμό.

Δημιουργούν μια τεχνητή και βλαβερή κατάσταση υπερδιέγερσης, αυτοπεποίθησης στα άτομα που τις παίρνουν.Σε αντίθεση  η φαινυλαιθυλαμίνη και το φαινυλακετικό οξύ παράγονται ενδογενώς από τον οργανισμό, μετά από τη σωματική εξάσκηση και ανάλογα με τις ανάγκες και ρυθμίσεις του οργανικού συστήματος αυτού που ασκείται.

Το μήνυμα είναι λοιπόν απλό και αποτελεσματικό: Να ασκείστε τακτικά, να κάνετε σπορ διότι αυτό βοηθά όχι μόνο την καρδία αλλά ταυτόχρονα βοηθά την ψυχική σας κατάσταση, βελτιώνει τη διάθεση και απομακρύνει την κατάθλιψη.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: