Γιατί το γέλιο είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα

Κατηγορία: Γέλιο και μακροζωία

Το γέλιο είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα.Χαλαρώστε, ηρεμήστε, χαμογελάστε και ετοιμαστείτε να πάρετε ένα από τα πιο ευχάριστα και αποτελεσματικότερα φάρμακα που μας προσφέρει η ζωή: Μια καλή δόση γέλιου.

Προσπαθείτε και αναζητείτε τρόπους να γελάτε κάθε μέρα όσο συχνότερα μπορείτε. Πολλές έρευνες βρήκαν ότι το γέλιο και το χιούμορ επιδρούν ευεργετικά για βελτίωση της πνευματικής και σωματικής υγείας σχεδόν όσο η σωματική άσκηση.

Οι ερευνητές της φυσιολογίας του γέλιου ανακάλυψαν ότι μειώνει το στρες.
Αυξάνει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης που έχει θετικές επιδράσεις στο σύστημα άμυνας, μειώνει την απελευθέρωση αδρεναλίνης και κορτιζόνης που είναι δύο από τους βασικούς ένοχους εξασθένησης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Όπως και η άσκηση, το γέλιο πιθανόν προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών που χρησιμεύουν για μείωση του πόνου και της κατάθλιψης. Μειώνει την ψηλή πίεση, αυξάνει την ευκαμψία των μυών, βελτιώνει τη συνολική απόδοση της καρδίας και πιθανόν απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.

Ειδικοί της θεραπευτικής ψυχαγωγίας και της θεραπείας με χιούμορ, τονίζουν ότι με το γέλιο χαλαρώνουμε, βελτιώνεται η λειτουργικότητα του κυκλοφορικού συστήματος, το αίμα οξυγονώνεται καλύτερα ευνοώντας υγιέστερες οργανικές και συναισθηματικές καταστάσεις.

Το χιούμορ δημιουργεί στον οργανισμό θετική συναισθηματική κατάσταση που έχει μεγάλη σημασία για την ψυχική υγεία. Το χιούμορ αυξάνει την ευρύτητα του πνεύματος, τη δημιουργικότητα και την ικανότητα προσαρμογής.

Το γέλιο επηρεάζει τις δυνατότητες αυτές διότι προάγει ευχάριστα συναισθήματα και διευκολύνει τις αισιόδοξες προσδοκίες. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι η αίσθηση του χιούμορ σχετίζεται με ψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη που καθορίζει την ικανότητα των ανθρώπων να χειρίζονται τα συναισθήματα τους και να κατανοούν τις συναισθηματικές καταστάσεις των άλλων.

Το χιούμορ έχει επίσης συσχετισθεί με βελτιωμένα αποτελέσματα σε διάφορα τεστ.
Όταν υπάρχει χιούμορ, οι δοκιμαζόμενοι πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα.

Το ερώτημα είναι, με ποιο μηχανισμό το γέλιο ενεργοποιεί και αυξάνει τις αποδόσεις του εγκεφάλου;
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το χιούμορ διεγείρει το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το σεξ και η σοκολάτα.

Με τη σειρά του, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου απελευθερώνει τη ντοπαμίνη που είναι χημική ουσία η οποία διεγείρει το μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου στον οποίο διεξάγονται οι πλείστες λειτουργίες σκέψης.

Το χιούμορ και το γέλιο, αποδεδειγμένα βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία, αυξάνουν την αντοχή στον πόνο, μειώνουν στρες, άγχος και υπερένταση, ελαττώνουν κατάθλιψη, θυμό και μοναξιά, βελτιώνουν τις πνευματικές λειτουργίες (ετοιμότητα, δημιουργικότητα, μνήμη).


Για άλλες σημαντικές ωφέλιμες δράσεις (μείωση συμπτωμάτων, πρόληψη  πόνου, αύξηση διάρκειας ζωής, μείωση καρδιοπαθειών, θεραπεία βακτηριακών ή ιογενών μολύνσεων) ενώ υπάρχουν θετικές ενδείξεις, αυτές ακόμη δεν αποδείχθηκαν τελεσίδικα.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: