Το στρες των γονιών και τα παιδιά στο σχολείο

Κατηγορία: Γονείς και παιδιά

Το στρες των γονιών γίνεται αντιληπτό από τα παιδιά και παίζει ρόλο στις σχολικές τους αποδόσεις.Δεν είναι δυνατόν να εξετάσουμε το θέμα των παιδιών στο σχολείο, την αποδοτικότητα, την επιτυχία και την ευτυχία τους χωρίς να ενσκήψουμε σε ένα από τους βασικότερους παράγοντες που είναι οι γονείς. Τα καθήκοντα των γονιών σε διάφορους τομείς, οι υποχρεώσεις και ευθύνες τους, δημιουργούν αναπόφευκτα καταστάσεις στρες.

Το στρες των γονιών γίνεται αντιληπτό από τα παιδιά. Ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση του, προκαλεί διαφόρων βαθμών σοβαρότητας επιπτώσεις. Οι γονείς είναι σημαντικό να συνειδητοποιούν τα δικά τους προβλήματα και να αναγνωρίζουν σε ποιό βαθμό αυτά επηρεάζουν τη ζωή των παιδιών τους. Καταλαβαίνοντας τα βασικά αυτά σημεία μπορούν τότε να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης που τελικά θα είναι καρποφόρα για όλους.

Σήμερα οι απαιτήσεις της ζωής επιβάλλουν συχνά και στους δύο γονείς να εργάζονται. Η εργαζόμενη μητέρα έχει τα καθήκοντα της δουλειάς της, του νοικοκυριού, της οικογένειας και τα σχετικά με το σχολείο των παιδιών. Ο πατέρας έχει τις δικές του επαγγελματικές απασχολήσεις, συχνά υποχρεώνεται να απουσιάζει χωρίς όμως οι ευθύνες ή οι υποχρεώσεις στο σπίτι να λιγοστεύουν.

Πώς μπορούν οι γονείς να καταλάβουν ότι υποφέρουν από υπερβολικό στρες; Τα σημεία του υπερβολικού στρες στους γονείς περιλαμβάνουν:

1. Συνεχές αίσθημα κούρασης και ευερεθιστικότητας
2. Περισσότερη δυσκολία από ότι συνήθως για συγκέντρωση και λήψη αποφάσεων
3. Αισθήματα κακής διάθεσης, μειωμένης αυτοεκτίμησης που διαρκούν για πολλές μέρες
4. Δραστηριότητες που συνήθως προσέφεραν ευχαρίστηση παλαιότερα παύουν να το κάνουν
5. Αισθήματα ενοχής και απελπισίας
6. Μπορεί να αισθάνονται ότι κανένας δεν μπορεί να τους βοηθήσει, ότι δεν αξίζουν τίποτα
7. Παρουσιάζουν ανορεξία, αϋπνία και απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας

Η παράταση ύπαρξης τέτοιων σημείων δείχνει ότι ο ένας ή και οι δύο γονείς, πιθανόν να έχουν κατάθλιψη. Σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζονται τη βοήθεια γιατρού.

Οι γονείς που είναι λιγότερο στρεσαρισμένοι, πιο ήρεμοι, λιγότερο ευερέθιστοι και σε καλή ψυχική διάθεση, μπορούν να βοηθούν καλύτερα τα παιδιά να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της σχολικής ζωής και να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Οι γονείς μπορούν να συμμερίζονται τις δυσκολίες και να παίρνουν στήριξη από δίκτυο φίλων ή συγγενών που νοιάζονται για αυτούς. Άτομα που βιώνουν ανάλογες καταστάσεις ή με εμπειρίες, μπορούν να βοηθούν να ξεπερνιούνται οι δύσκολες στιγμές.

Όταν το στρες, τα αισθήματα απελπισίας, η κούραση, οι αρνητικές σκέψεις και η κακή κατάσταση των γονιών γενικότερα συνεχίζονται, δεν πρέπει να υπάρχει δισταγμός για αναζήτηση βοήθειας συμβούλων, ψυχολόγων ή ψυχιάτρων.
Οι ειδικοί είναι σε θέση να βοηθούν με διάφορους τρόπους (συμπεριφορικές, γνωσιακές, ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, φάρμακα). Η τήρηση κανονικών ωραρίων ύπνου για όλους στην οικογένεια, η υγιεινή διατροφή, η τοποθέτηση ρεαλιστικών στόχων, η αποφυγή τελειοθηρικών συμπεριφορών, η παράβλεψη μικρών λαθών ή μικροπραγμάτων, μπορούν να μειώνουν την ένταση και βοηθούν για καλύτερη οικογενειακή ατμόσφαιρα και λειτουργικότητα.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: